Friday 1 July 2016

ГОЛЕМИТЕ ПОЛЗИ ОТ АРТИШОКА


Според моя съпруг състоянието на дъщеря ни (алергия към определени храни и атопичен дерматит) се дължи на проблеми с черния дроб. Това много ме притесни и не исках да повярвам, че тя може да има такъв проблем. Съпругът ми препоръча двете да употребяваме артишок, както плодът му, така и да го пием под формата на чай от листата му. Така че го послушах и започнахме приема. В действителност дъщеря ми добре се повлия от артишока. Постепенно незарастващите рани по гъвките на краката й започнаха да зарастват и постепенно да изчезват. Ако искаме да ядем повече плод (който плод е много оскъден спрямо големината на плода с листата), трябва да не оставяме артишока да увяхва и исъхва. Аз лично реших да си суша листата от артишока, за да си правя чай. Давах както плода на дъщеря ми, така й чая от листата на артишока. И самата аз ядях плода и пиех чая, и с кърмата повлиявах и на нея. Не харесвам на плода, че има много жили, които трудно се отстраняват. Във вътрешността има тичинки, които трябва да се отстранят също. По-долу се вижда на снимката.




Нека сега да изясним произхода и ползите, които артишокът предлага.
Съществуват над 10 вида артишок, но най-популярни са йерусалимският, китайският и френският артишок, които са различни растения. Артишокът е член на семейството на бодливите растения, докато йерусалимският артишок е от семейството на слънчогледите.
Артишокът е многогодишно растение, което произлиза от региона на Средиземно море. Днес се отглежда също така в Европа и Северна Америка и е все по-лесно достъпен в магазините за зеленчуци.

100 гр. артишок – 57 kcal

Артишокът е зеленчук, който доскоро не беше много познат, но все повече навлиза на щандовете за зеленчуци и в нашите кухни. Той е многостранен зеленчук, който съдържа  полезни вещества, като целулоза, натрий, калций, желязо, фосфор, каротин, витамин B1, B2, PP и C.
Днес ние знаем, че артишокът съдържа фибри,калий, калций, желязо, фосфор и други елементи, които са важни за човешкото здраве. Но знаете ли всъщност колко е голям неговият принос към доброто здравословно състояние на човек?
Твърди се, че артишокът помага за по–добрата функция на черния дроб, също така е полезен при страдащи от атеросклероза, подагра, съдейства за лечение на хепатит и подобрява отделянето на секреция при жлъчката - дренира жлъчката.
Артишокът би могъл да понижи кръвната захар, подобрява апетита, храносмилането и е диуретично средство, което може да помогне при оплаквания от мигрена.

Консумация

Частите, които се ядат от артишока, са сърцевината, която се смята за най-вкусната му част, консумира се отделно или в салати и месестата основа на листата. За да се подготви за консумация, стъблото и върхът на артишока се отрязват, след което се поръсват с лимонов сок, за да не почернее. Вари се в подсолена вода 15-20 минути. Листата могат да се консумират със сосове и дипове по ваш вкус.

Артишокът като извор на здраве

Артишокът е толкова богат на биоактивни вещества, че от листата му се извличат вещества, с които се приготвят различни лекарства – такива, намаляващи нивото на холестерол и триглециридите в кръвта. Флавоноидите в листата на артишока се отразяват добре на работата на черния дроб и жлъчния мехур. Те освен това са силни антиоксиданти, които се борят със свободните радикали и намаляват риска от рак. Артишокът може да бъде консумиран от диабетици заради наличието на захари – инулин.
При лошите начини на хранене като консумацията на много газирани и алкохолни напитки, прекомерното хапване на червено месо и поглъщането на много мазнини, артишокът повишава способността на черния дроб да регенерира своите клетки.
Най–важната функция на черния дроб е да преработва хранителните вещества, които ние поглъщаме.
Прекалено много хора по света злоупотребяват с възможностите на стомаха си и вредят на черния си дроб, както и на цялото тяло, докато си мислят, че се хранят добре, а всъщност страдат от недохранване.
Дайте си сами оценка за това с какво се храните и дали това е полезно за организма ви. След обилно приемане на алкохолни напитки или храни, богати на мазнини, дайте почивка на черния си дроб и му помогнете да се възстанови.
При избора на артишок трябва да се следи главите на зеленчука да са тъмнозелени, тежки, а листата да са плътно едно до друго.
Свежият артишок е много нетраен продукт, затова трябва да се съхранява в хладилник, като се постави немит в найлонова торбичка. Най-добре е да се използва в рамките на 4 дни от покупката.
Много често артишокът потъмнява, затова опитните кулинари съветват да се постави много добре почистен във вода с оцет или лимонов сок. Докато бях в Истанбул, там продаваха и изчистен артишок и беше накиснат във вода с лимонов сок за да си остане бял и да не покафенява. Но аз лично не харесвам артишока, когато е напоен с лимонен сок. Изглежда ми като консервиран и не ми е вкусен. 
Важно е да знаете, че размерът на артишока не влияе върху неговите вкусови качества.
Когато артишокът е в сезона си (от март до май), започнете кратък курс на диета с него. Консумирайте го няколко дни. Комбинирайте зеленчука с малки количества месо или други зеленчуци.
Артишокът има само около 25 калории на 100 г продукт. Яжте повече риба и месо от птици, ограничете като цяло червеното месо за известно време.
Препоръчваме ви да консумирате артишока сварен на пара, защото така се запазват всички негови полезни вещества. Вкусен е още и печен или задушен. Неголемите артишоци са много подходящи за закуска, а средните - за задушаване и печене. Прясната сърцевина на артишока може да бъде добавена в салати.
Избягвайте животинските мазнини и използвайте растителни , ограничете алкохола. Една от най–важните ползи на артишока е, че той помага за отслабване, тъй като стимулира по–доброто функциониране на черния дроб, а с това и повишава метаболизма на организма.
Артишокът не е препоръчителна храна за хора, при които се наблюдава наличие на гастрит с понижена киселинност и ниско кръвно налягане.


No comments:

Post a Comment